Svein

Jotunheimen Fjellturguide

De mest populære fjellturer i Jotunheimen, våre tur-app-anbefalinger og fjellvettreglene

Med en sommerferie på Beitostølen kan du gå noen av de fineste fjellturer i landet. Her er det fjellturer til alle sammen - både for barn, uerfarne og erfarne turfolk. 

Jotunheimen nasjonalpark strekker seg over 1151 km2 stort område, og småbyen Beitostølen ligger rett ved foten av dette fjellparadiset. Herfra er det tilgang til en flertall fjelltopper og en vanvittig fin utsikt. I denne Storien viser vi deg de mest populære fjellturer i området, forteller deg om de viktige fjellvettreglene og gir noen nyttige App-anbefalinger som kan være skikkelig behjelpelig for fjellturen i Jotunheimen!

Det er viktig å huske at enkelte fjellturer er ganske krevende og at man bør forberede seg i forhold til det. Ta gjerne kontakt med turistinformasjonen på Beitostølen hvis du vil a noe spesifikk turinformasjon!

Ønsker du å besøke Beitostølen og Jotunheimen i sommer? Book en av våre flotte hytter og leiligheter! Hos Booking Service Beitostølen slipper du å tenke på utvask (Les mer). 

Fjellturer i Jotunheimen i stigende vanskelighetsgrad
99A7179
Bitihorn - 1607 moh
Synshorn
Synshorn - 1475 moh

Synshorn har også en fjelltopp som kan nås på to forskjellige måter. Tar du fotturen opp tar det cirka 45 min - 1 time en vei. Fotturen er middels krevende, her går du samme veien opp og ned. 

Det er også mulig å klatre opp fjellveggen med en guidet tur på Via Ferrataen. Synshorn via Ferrata er en spektakulær opplevelse for turentusiaster. Via Ferrataen er en klatresti i fjellveggen 400 høydemeter over riksvegen.

Uansett hvilken vei du bestemmer deg for - fjelltoppen belønner deg med en nydelig utsikt over Valdres, Bitihorn og Vinstrevannet.

Les mer

99A7492 HDR 2
Rasletinden - 2105 moh

Rasletinden er en av de enkleste 2000-topper og har en merket sti helt til toppen. Turen opp tar cirka 3,5 timer og er 8,3 km lang (en vei).

Turen til toppen er merket krevende, men er ikke spesielt tung. Fra fjelltoppen har man en nydelig utsikt over toppene i Leirungsdalen, et område som ofte blir kalt "Gjendealpene".

Les mer

Mugnetind
Mugnetind - 1740 moh

Turen til toppen tar cirka 2,5-3 timer (en vei) og er merket som middels krevende. Men denne fjellturen er verdt innsatsen - første delen av turen går stien langs en brusende elv med enkelte fosser underveis. Siste delen av turen er litt brattere.

Stien er merket med varder og hvite V'er. Fra toppen har man en fantastisk panoramautsikt over Jotunheimens snøkledde topper og store deler av Valdres.

Les mer

Svein
Knutshøe - 1517 moh

Denne fine og krevende fjellturen ligger helt øst i Jotunheimen og blir også kalt den "tøffe lillebroren til Bessegen". Fjellturen over Knutshøe er litt lettere enn Besseggen, men den er fortsatt merket krevende. Rundturen er 12,2 km lang og tar cirka 5-6 timer, turen til toppen tar rundt 2 timer.

Går man denne turen blir man møtt av et variert terreng (med en sandstrand!), flott natur og nydelige utsiktspunkter. Turen behøver litt klyving på starten og passer best for turvante. Det er ikke anbefalt å gå denne Knutshøe i dårlig vær. 

Les mer

Besseggen
Besseggen - 1743 moh

Besseggen er en av de mest populære fjellturer i landet. Her har du utsikt over det mørkblåe Bessvatnet og det grønnfargede Gjendevannet, så det forundrer ikke at over 60000 personer tar denne fjellturen hver sommer. 

Krevende turen over Besseggen er 14 km lang - du trenger altså normal god kondisjon for å gå hele turen. På selve eggen, som er cirka 1 km lang, behøves det noe klyving. Har du høydeskrekk er det denne etappen du bør være mentalt forberedt for, selv om du aldri er direkte utsatt for høyden.

For å kunne gå Besseggen tar man båten fra Gjendesheim til baksiden av fjellet, også går du mot fremsiden. Hele turen tar cirka 6-7 timer. 

Les mer

IMG 8694

De beste Appene du kan bruke på fjellturen

 

Når du skal på fjelltur er det kjempeviktig at alt utstyret er på plass - og i dag er det ikke bare det fysiske utstyret som teller. Det finnes mange behjelpelige apper, spesielt slike som hjelper deg på fjellturen når du er i et ukjent område. Her viser vi deg våre Topp 3 tur-apper som du ikke skulle mangle på din neste fjelltur!

 

Topo GPS

Pris: 44kr per land

Topo GPS er en App som funker som et detaljert topografisk kart av det landet du velger. Kartet blir lagret på telefonen slik at appen også kan brukes uten internettforbindelse. Denne funksjonen er perfekt for fotturer, sykling, seiling og ridning hvor det kanskje ikke er dekning hele veien. Nøyaktigheten av posisjonsbestemmelsen er under gunstige forhold ca. 5 m.

Kartet er veldig detaljert med bygninger, dyrking, alle veier inkludert de minste skogsstiene, konturlinjer og karakteristiske elementer i landskapet. Appen har ulike dashboardpaneler med avstand, tid, hastighet, høyde og koordinater. Videre er det mulig å registrere ruter med mulighet for pause og omstart, planlegge ruter via rutepunkter og redigere ruter. Det er mange flere funksjoner som bør prøves, da de kan være kjempe nyttige når man er på tur. 

 


Norgeskart

Pris: Gratis

Norgeskart-appen tilbyr en veldig detaljert kart av Norge som passer for både turgåere og byvandrer. Appen har GPS navigasjon med automatisk roterende kart og kompass, samt muligheten å laste ned områder for bruk uten nett. Videre er det detaljerte løyper for turer til fots og på sykkel.

 


Varsom Regobs

Pris: Gratis

Med Varsom Regobs appen kan du planlegge fjellturen bedre. Du får muligheten å forebygge skader av skred og flommer og fortelle hvor skredene går. Slik kan man spare liv og verdier knyttet til snøskred, flom, jordskred og isforhold. 

I appen blir det samlet det viktigste man trenger fra Varsom plattformen på tur, til befaring eller for å håndtere beredskap, reiser og redning. Observasjoner hentes fra regobs.no, varsler fra varsom.no, og støttekart fra xgeo.no og iskart.no.

Bilde 02.05.2022 Klokken 13.02

Fjellvettreglene

Selv om du sikkert allerede har hørt fjellvettreglene om og om igjen, er det greit å friske opp minnet før første fjellturen i året:

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

 

 

Klar for fjellturen? Ta kontakt eller book på nettet 🗝
+47 61 34 29 00
Finn ditt perfekte feriebolig som base for fjellturopplevelsen din i Jotunheimen ⛰
gjester
soverom
Filtrering
Region
Egenskaper
minutt gjenstår
0 Lintøy
Utvask
Fullfør